Alles over het WKR en gebruikelijkheidscriterium

Afgelopen Prinsjesdag heeft het kabinet een tweetal wetsvoorstellen gepresenteerd die betrekking hebben op het loondomein. Hierin komen ook genoeg aspecten aan bod met betrekking tot HRM en salaris. Ben je benieuwd hoe het nu zit met de werkkostenregeling en het gebruikelijkheidscriterium? Dat kun je hier allemaal lezen! In het wetsvoorstel ‘Overige fiscale maatregelen’ kondigt het kabinet een kleine, subtiele aanscherping van het gebruikelijkheidscriterium in de werkkostenregeling aan. Het aanwijzen van een bepaalde vergoeding of verstrekking van een bepaalde omvang moet gebruikelijk zijn. Het moet niet gaan om de omvang van de vergoeding of verstrekking zelf. Binnenkort zullen de ongebruikelijke vergoedingen of verstrekkingen ook belast worden als loon.

De maatregel: het gebruikelijkheidscriterium

Bij de werkkostenregeling, oftewel de WKR, heb je eigenlijk de keuze uit het volgende: je kunt belaste vergoedingen en verstrekkingen als loon bij de werknemer verwerken, of je kunt dit ten laste van de vrije ruimte brengen. Dit is in 2015 1,2 procent van je fiscale loonsom. Is deze vrije ruimte overschreden? Dan betaal je over hetgeen wat je hierboven bent gekomen een eindheffing van 80 procent. Het is wel belangrijk dat het dan gaat om gebruikelijke vergoedingen en verstrekkingen. De ongebruikelijke vergoedingen en verstrekkingen moet je altijd als loon van de werknemer behandelen. Maar hoe zit het nu tussen gebruikelijk en ongebruikelijk? Deze grens is toch vaak niet helemaal duidelijk. Door jurisprudentie zal dit nog worden ingevuld, maar het kabinet wacht dit niet af. Daarom bedachten zij een maatregel om misbruik tegen te gaan. Dat is het gebruikelijkheidscriterium.

Wil je graag meer weten over dit gebruikelijkheidscriterium? Dan kun je hier een whitepaper downloaden waarin je alle informatie vindt over het gebruikelijkheidscriterium, maar ook over de WKR.