Start met het testen van de medewerkerstevredenheid

Tegenwoordig krijgen we dagelijks heel veel informatie en berichten op ons af. Dit kan via social media, maar ook op het werk. Het is daarom soms lastig om daaruit de meest waardevolle en bruikbare informatie uit te vissen. Onlangs was er op het BNR een interview over een klanttevredenheidsonderzoek bij de uitzendorganisatie Unique. Uit dit onderzoek bleek dat de medewerkerstevredenheid onder jongere werknemers lager ligt dan onder oudere werknemers. Jongeren geven gemiddeld het rapportcijfer 6,9 aan hun werk en ouderen waarderen hun werk met een 7,5 gemiddeld. Blijkbaar is er een verschil tussen wat (jongere) werknemers willen of verwachten van een werkgever.

Medewerkerstevredenheid onderzoeken

Hoe de kloof tussen ouderen en jongeren gedicht kan worden, is dan weer te horen en zien op een andere zender, namelijk RTL Z. Op deze zender is regelmatig het programma Undercover Boss. Voor wie het programma nog nooit gezien heeft: een CEO van een groot bedrijf verkleedt zich en komt gedurende een week als anonieme werknemer meedraaien bij diverse afdelingen van zijn eigen bedrijf. Aan de collega’s wordt verteld dat de persoon in kwestie meedoet aan een realityserie en dat hij daarom gefilmd wordt.

Het idee is dat de directeur op die manier kan zien hoe klanten worden behandeld en zo kan hij ontdekken hoe zijn bedrijf werkt en wat de medewerkerstevredenheid is. Dit leidt vervolgens tot nieuwe inzichten. Laatst was er een aflevering te zien hoe een directeur van een bedrijf met 2500 medewerkers aan het werk ging als monteur en helpdeskmedewerker. De directeur in het programma kwam erachter dat hij te veel met cijfers bezig was en te weinig met mensen. Hij kende zijn medewerkers alleen als nummer in een Excel-sheet en had geen idee van persoonlijke omstandigheden en dat soms medewerkers van hele afdelingen vreesden voor hun baan.

Mysteryguest inzetten

Hoewel het format van het tv-programma elke keer exact hetzelfde is en je je kan afvragen in hoeverre het tv-programma niet geënsceneerd is, is het idee erg interessant. Een baas die zich onherkenbaar op de werkvloer begeeft en alleen maar observeert zonder commentaar te leveren of te verbeteren. Dat moet sowieso al moeilijk zijn voor een baas of leidinggevende.

In dit format lijkt het wel op mysteryshopping. Niet omdat je je eigen werknemers wantrouwt en deze wilt bespieden, maar om gewoon eens te ervaren hoe het bedrijf nu echt werkt en hoe jouw medewerkers opgaan in hun dagelijkse werkzaamheden.

Ga in 2016 dus mysteryshoppen bij je eigen bedrijf. Zo kijk je door een andere bril naar je eigen organisatie en de medewerkers. Daarnaast ontdek je zelf wat er allemaal goed gaat en wat niet. Welke baas daardoor de juiste verbeterpunten kan aanpakken, wordt vast succesvol in 2016.

Wil je meer blogs lezen op het gebied van human resource management? Bekijk dan het blog van de HRM & Salaris Kennispartner.