Servetten vouwen: De Paradijsvogel

Staat je een mooi diner te wachten, of wil je graag een heerlijke brunch organiseren? Dan kun je kiezen voor de paradijsvogel. Dit is niet alleen een klassieke, maar vooral ook stijlvolle vouwtechniek van servetten. Wij geven je graag een handige tip mee en dat is dat je met een stijve servet gemakkelijk de paradijsvogel kunt maken.

Stap 1: Heb je stijve servetten gevonden? Dan kun je in elk geval aan de slag met stap 1. Leg het servet met de bedrukking of het patroon van het servet naar beneden voor je neer.

paradijsvogel-1

Stap 2: Wanneer het servet op de juiste manier voor je ligt, dien je het servet door de helft te vouwen. Tot nu toe is de paradijsvogel nog vrij simpel.

paradijsvogel-2

Stap 3: Vouw het servet vervolgens door vieren om verder te kunnen met stap 4.

paradijsvogel-3

Stap 4: Heb je stap 3 voltooid? Dan kun je als het goed is nu gemakkelijk stap 4 voltooien door het servet diagonaal door midden te vouwen waardoor je uiteindelijk een driehoek creƫert.

paradijsvogel-4

Stap 5: Draai de driehoek op zo’n manier waardoor de open punt niet op jou gericht is, maar juist de andere kant op wijst. De vier losse delen liggen als het goed is boven.

paradijsvogel-5

Stap 6: Nu de driehoek goed voor je ligt, vouw je de rechter bovenhoek schuin naar je toe tot het midden van de middellijn van de driehoek. Zorg ervoor dat de nieuwe punt naar je toe richt.

paradijsvogel-6

Stap 7: Nu je de rechter bovenhoek hebt gedaan, kun je nu de linkerhoek doen. Vouw het schuin en leg hem op de vorige vouw. Druk hem vervolgens nog even goed aan. Controleer voor de zekerheid nog even de afbeelding om te kijken of je het goed hebt gedaan.

paradijsvogel-7

Stap 8: Als het goed is heb je in de voorgaande stappen twee ‘vleugels’ gemaakt. Vouw deze vleugels eronder in zodat je de originele driehoek vorm geeft.

paradijsvogel-8

Stap 9: Vouw de driehoek door de helft naar buiten toe naar binnen door middel van het centrum naar je toe te pakken. Hierdoor zullen de uiteinden uiteen vallen zoals op de afbeelding te zien.

paradijsvogel-9

Stap 10: Je bent nog niet helemaal klaar, maar de vogel is wel bijna klaar om te vliegen. Je moet daarvoor nog een aantal veren eraan toevoegen. Terwijl je de voet stevig op je plooien bij elkaar houdt, trek je de vier flappen die je in de voorgaande stappen hebt gemaakt door de hoeken van het servet heen.

paradijsvogel-10

Je bent even bezig met de paradijsvogel, maar dan heb je ook wat! Je paradijsvogel is klaar om te vliegen, maar natuurlijk ook om je tafel mooi aan te kleden. Is deze paradijsvogel niet helemaal naar wens gegaan? Dan kun je met de andere servetten deze servettechniek oefenen. Op deze website vind je tal van andere servettechnieken waar je je tafel mee kunt opvrolijken.