Help mijn leaseauto is gestolen! Wat te doen?!

gestolen leaseauto

Help mijn leaseauto is gestolen! Wat te doen?! 

Het zal u maar gebeuren. U beschikt over een mooie leaseauto (financial lease, private lease of shortlease) van een leasemaatschappij. U bent dan ook behoorlijk zuinig (en misschien ook wel een beetje trots) op uw leaseauto. Plots staat uw leaseauto niet meer op de plek waar u deze voor het laatst geparkeerd heeft. Uw leaseauto is gestolen. Wat betekent dit?  Welke kosten brengt dit met zich mee? Bent u zelf aansprakelijk? Lees hier verder voor meer informatie.

Gestolen Leaseauto

U bent niet de eerste. In 2009 heeft een soortgelijke gebeurtenis plaatsgevonden. Toen werd een leaseauto op de leaserijder zijn eigen terrein gestolen. Hij had de autosleutel en huissleutel aan één sleutelbos hangen. Toen hij terugkwam van zijn werk (buiten werktijd) heeft hij per ongeluk de sleutelbos in de voordeur laten zitten. Op datzelfde moment heeft iemand anders de sleutel uit zijn voordeur gehaald en is er met zijn leaseauto vandoor gegaan. Ondanks dat de leasemaatschappij de auto verzekerd had, gaf de verzekering geen dekking. De verzekering keerde namelijk geen geld uit bij een incident dat is veroorzaakt door ‘schuld, opzet, grove roekeloosheid of onzorgvuldig handelen van de verzekerde zelf’. Zoals dit het geval was.

Wie is dan wel aansprakelijk?

De leasemaatschappij verhaalde toen de diefstal op de werkgever van de werknemer. Op zijn beurt hanteerde de werkgever de volgende leaseregeling: “Is schade het gevolg van schuld of grove roekeloosheid, dan is werknemer voor het geheel van die schade aansprakelijk. De schade zal worden verhaald op de werknemer door inhouding op het salaris. (…)”. Aan de hand van deze leaseregeling vorderde de werkgever 11.453,55 euro van de werknemer. Gelukkig voor de werknemer heeft het Gerechtshof in Arnhem toentertijd besloten dat de leaserijder hier niet aansprakelijk voor kon worden gesteld.

Wat betekent dit?

Als werknemer bent u dus in principe niet aansprakelijk voor de diefstal van een leaseauto. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat als u als leaserijder de optie heeft om zich laten te verzekeren, u wel aansprakelijk bent voor de diefstal van uw auto. In bovenstaande voorbeeld had de leaserijder geen mogelijkheid gekregen om zich te laten verzekeren, waardoor de werkgever alsnog aansprakelijk is. Als u deze optie wel heeft gehad, bent u wel aansprakelijk voor de diefstal.