Ergonomisch werken doe je zo

Ergonomisch werken, je hoort het steeds vaker. Het is ook niet voor niets een belangrijk aandachtspunt voor een werkgever op kantoor. Lichamelijke klachten komen steeds vaker voor, zo ook op je werk. Maar hoe wordt dit nou veroorzaakt? Dit komt toch vaak door onwetendheid en onoplettendheid. Wat mensen niet door hebben, is dat lichamelijke klachten vaak ontstaan op de werkvloer. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan in een verkeerde houding werken. Daarom wordt ergonomisch werken niet voor niets steeds belangrijker. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om te weten hoe je dit tegengaat. Wat komt daar allemaal bij kijken? Bij ergonomisch werken staan de volgende aspecten centraal: veiligheid, comfort en gezondheid die het functioneren van een werknemer niet in de weg staan en juist alleen maar verbeteren wanneer hier goed op wordt gelet. Ergonomische meubelen kunnen de oplossing zijn om ergonomisch werken te bevorderen.

Veilig ergonomisch werken

Misschien denk je nu, wat heeft veiligheid nou te maken met ergonomisch werken? Heel veel! Het is vooral belangrijk dat elke werknemer een veilige werkplek heeft. Dit gaat nog wel eens mis. Bureaus liggen vaak vol moet rotzooi. Denk bijvoorbeeld aan losse papieren, pennen, nietmachines en kopjes. Dit kan bijdragen aan een onveilige werkomgeving wat uiteindelijk het ergonomische werken in gevaar kunnen brengen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat snoeren van computers en andere apparatuur niet goed bij elkaar gebundeld zijn. Hierdoor kan jij of je collega erover struikelen. Uiteindelijk kan dit vervelende gevolgen hebben welke je als werkgever niet moet afwachten, maar juist voor moet zijn. Wees dus vooral proactief als werkgever om dit soort ongelukjes tegen te gaan. Je kunt dit probleem oplossen door opbergkasten, kabelbinders, documentrekken en andere producten aan te schaffen op kantoor.

Comfortabel werken zonder zorgen

Comfort is ook iets waar je op kunt letten om uiteindelijk de ideale werkplek te creëren voor je werknemer(s). Zoals een (bureau)stoel. Heb je een comfortabele (ergonomische) bureaustoel op je werkplek staan? Dan krijg je hoogst waarschijnlijk minder last van je rug. Uiteraard is dit niet het enige waar je aan kunt denken als het over comfort gaat. Uiteindelijk heeft de hele inrichting van je werkplek invloed op hoe comfortabel (en pijnvrij) je kunt werken. Hierbij kun je denken aan computers en verlichting. De sfeer op je werkplek kan ook bijdragen aan een comfortabele werkplek. Luxere meubelen zullen uiteindelijk meer comfort bieden en de gezondheid ten goede komen van je werknemers.

Ergonomisch werken bevordert de gezondheid

Je zult misschien wel denken dat de gezondheid van de werknemer geheel bij de persoon zelf ligt, maar dat is absoluut niet waar. De gezondheid wordt niet alleen door interne factoren beïnvloed, maar ook door externe factoren, ofwel van buitenaf. Dat betekent dus dat je gezondheid ook negatief of positief kan worden beïnvloed op je werkplek. Werkomstandigheden kunnen van grote invloed zijn op de gezondheid van een collega of van jezelf. De gezondheid is dus een belangrijk aandachtspunt bij ergonomisch werken. Wanneer je langdurig dezelfde soort (verkeerde) bewegingen maakt, kan dit na verloop van tijd een gevaar vormen voor de gezondheid van de werknemer.

Er zijn ook een aantal aspecten die moeten worden bekeken om het ergonomisch werken te verbeteren. Een muis zou voor een deel een oplossing kunnen betekenen. Een muis gebruik je de hele dag door wanneer je een kantoorbaan hebt. Uiteindelijk kan er RSI ontstaan wat erop neer komt dat iemand herhaaldelijk dezelfde bewegingen uitvoert op een dag waardoor er gezondheidsklachten kunnen ontstaan. RSI kan ook worden veroorzaakt door een combinatie van dat de hoogte van je bureau ten opzichte van je scherm en je lengte niet goed is afgesteld. Een juiste werkplek is dus belangrijk waarin werknemers met een ideale houding achter hun bureau kunnen zitten. Met ergonomische muizen, bureaus en bureaustoelen kun je de inrichting van de werkplek professioneel aankleden.