Een fitnessabonnement voor je medewerkers

Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel aan sport doen, niet alleen een betere gezondheid hebben, maar ook een hogere productiviteit. Uiteindelijk zullen deze positieve effecten indirect leiden tot een hogere omzet binnen het bedrijf. Het Duitse researchbureau IZA heeft hier onderzoek naar gedaan. Kortom, dit zijn al genoeg redenen om grote nationale en internationale campagnes te starten om de fysieke activiteit van medewerkers te stimuleren en te verhogen. Ditzelfde onderzoek liet ook zien dat medewerkers die gaan sporten meer betaald krijgen dan hun collega’s die niet aan sport doen. Wat kun je doen met deze informatie? Dit zou je bijvoorbeeld op je LinkedInprofiel kunnen zetten om aan te geven dat je aan het trainen bent voor een groot hardloopevenement als de marathon.

Er zijn nog mer positieve effecten

Sporten heeft tal van positieve effecten. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op je social media profiel, maar het helpt ook de negatieve effecten van lange kantoordagen te compenseren bijvoorbeeld. Zoals iedereen eigenlijk wel weet zitten we met zijn allen veel te veel. Dit komt de laatste tijd ook steeds meer naar voren. Er is meer hard bewijs dat zes uur per dag op een stoel zitten op de lange termijn diverse schadelijke gevolgen kan hebben voor je lichaam. In deze situatie komt ook wel vaak de slogan ‘Zitten is het nieuwe roken’ voor.

Het schijnt dat zitten in het algemeen ook ongezond is, of het nu om een goede of een slechte houding gaat. Zitten zou bijdragen aan zowel een snellere spierafbraak als botontkalking. Toch doen veel kantoormedewerkers niet anders dan urenlang achter elkaar zitten. Regelmatig opstaan of even een rondje lopen is goed voor je lichaam, maar dit wordt vaak vergeten. Toch is het wel belangrijk om erop te letten dat je werknemers toch frequent even van hun werkplek opstaan om bijvoorbeeld een rondje te lopen. Of geef ze aan dat ze halverwege de dag bijvoorbeeld even kunnen gaan sporten om daarna weer terug te komen op hun werk.

Wil je graag in de gaten houden of je te lang zit, maar vergeet je het toch regelmatig? De smartwatches en sportbandjes kunnen je hierbij helpen! Ze geven jou precies aan wanneer je een te lange periode achter elkaar zit. Je zou er ook voor kunnen kiezen om je werk staand te doen en het om te keren: af en toe een zitpauze nemen. Helaas is dit niet mogelijk in elke functie.

Waar let je op?

Ben je een HR-medewerker binnen het bedrijf? Dan is het van belang dat je hier als HR-professional goed op gaat letten. Let er vooral op dat er genoeg mogelijkheden zijn om lange zitdagen te voorkomen voor je medewerkers. Je zou er zelfs over na kunnen denken om in dit kwartaal de werkkostenregeling te benutten voor een fitnessabonnement. Zo kun je je medewerkers een fitnessabonnement aanbieden inclusief belastingvoordeel. Hier zitten zowel voor de werknemer als werkgever voordelen aan. Wanneer de werkgever het fitnessabonnement betaalt en de kosten verrekent met het brutoloon van de werknemers, besparen de werknemers uiteindelijk op de belasting. Ook als werkgever zitten hier een voordeel aan vast, namelijk: besparing op sociale lasten.

Meer weten over wat is toegestaan in de werkkostenregeling? Download dan deze whitepaper zodat je weer geheel op de hoogte bent!